Abies - vánoční stromky z Vysočiny

Jak je to s kvalitou vánočních stromků?

S rozlišováním do různých kvalit se můžeme u Jedle kavkazské setkat často. Minimálně patnáct let na zpět jsme jako v ČR zavedli označení Akční strom, Standart a Premium. Postupně se označení zažilo. Myšlenka značení byla, že 20% nejlepších vánočních stromků z plantáží připadne na Premium, 50% je Standart a zbytek je Akce nebo se použije na výrobu chvojí. Postupem času na toto označení přistoupila většina prodejců a zažilo se. Vše bylo v pořádku, než se toto normování začalo zneužívat.

Nejmenovaná firma začala v Dánsku pro svou síť kupovat vánoční stromky ve velkém s jediným kritériem a to nízkou cenou, když v této branži jdete po ceně, tak musí jít s kvalitou dolů. Dánové si kvalitních stromků cení, protože jich je obecně nedostatek na rozdíl od té akční a standartní kvality. A kouzlení mohlo začít. Ze Standartní kvality se stala Prémiová a z Akční jakosti se stal Standart.

Naše reakce byla vytvoření nového ABIES Vysočina značení kvality. Řekli jsme si, že když chceme být na trhu dalších 20 let, tak musíme nabídnout zákazníkům to nejlepší. Vytvořili jsme nové třídy kategorií a to Farmářský mix a Výběr, aby bylo už z názvu vidět, že je přímo od pěstitele. Do výběru spadá pouze 15% nejlepších stromků z roční těžby 50% připadá na farmářský mix a zbytek používáme na výrobu chvoje k dušičkám, adventním věncům a dekoraci. Tímto přísným značením jsme dosáhli udržitelné kvality a označení, které nikdo u nás nepoužívá a tím pád nezneužívá.

Jednotlivé kategorie mají barevné označení. Farmářský mix modro bílá je do 150 cm, červeno bílá barva je pro stromky 150 – 200 cm a fialovo bílá je pro velké stromky 200 cm a více. U výběrové kvality je značení do 150 cm modrá, od 150 do 175 cm červená, od 175 do 200 cm stříbrná a 200 až 250 cm zlatá barva. Velké třímetrové stromy označujeme Excelent s černou barvou, u Excelentu  se jedná takřka o výběr z výběru.

Dále jsme zavedli hravé označení Pikolo pro malé jedličky, které si zákazníci mohou koupit jako doplňkový stromek, třeba pro natěšené děti nebo jako předvánoční dekoraci. Do našeho e-shopu jsme zařadili pouze výběrovou kvalitu stromků. Díky tomu jsme schopni zaručit, že zákazník volbou našich vánočních stromečků neudělá chybu a bude mít krásný stromeček, který mu udělá radost.